fbpx
cairn terrier, cairn terrier head, cairn terrier grooming, misimu photography, cute dog portrait

Studio ili priroda? – moje mišljenje

Ovo pitanje nije jednostavno za mnoge fotografe.

Ovo pitanje nije jednostavno za mnoge fotografe. Gotovo svi smo počeli sa fotografiranjem na otvorenom a onda smo isprobali studijski način. Svakome odgovara nešto, a nekima oboje.

Ima više razlika između ova dva izbora, ali ja bih rekla da je najveća razlika u cijeni. Sunce je besplatno, dok studijska oprema nije. Stoga je fotkanje u prirodi posebno idealno za početnike koji tek razmišljaju započeti s ulaganjem u svoju opremu jer na ovaj način mogu vidjeti jesu li dovoljno zainteresirani za fotografiranje i isplati li im se to uopće. I za jedno i za drugo nam je potrebno znanje o osnovama fotografije kako bi fotke bile dobre jer samo bolja oprema nam neće popraviti stil i način fotografiranja. Zapamtite – znanje je moć.

Osobno preferiram prirodu, ali i u prirodi mi je bitno gdje je i kakva je svjetlost. Volim kad je oblačno, jer tada oblaci glume “diffuser” i sjene budu nježne. Ponekad volim i direktno sunce, da fotka bude posebno oštra i sjene naglašene, no najviše volim fotkati u sjeni kad je sunčan dan, takva scena daje mojim fotografijama “ono nešto” što ja volim.

Kod fotografiranja sa prirodnom rasvjetom (sunce) također možemo kontrolirati scenu, npr. postoje takozvani “plavi sat” i “zlatni sat”. “Plavim satom” se smatra ranojutarnje razdoblje dana kad sunce izlazi, dok je “zlatni sat” razdoblje dana kad sunce krene zalaziti.

Što se tiče studijskog fotografiranja nemam toliko iskustva da bih Vam mogla toliko toga napričati, ali dosadno nije u svakom slučaju, kreativnost se koristi do maksimalnih granica i “kemija” se kako ćemo koje svjetlo staviti, gdje ćemo ga postaviti? ? Hoćemo li staviti softbox ili kišobrane? Kolika će nam biti razina svjelosti? Želimo li da nam se subjekt još malo posvijetli sa zadnje strane? S koje strane ćemo staviti blic? … Pitanja bude svakakvih u glavi, ali zato je i zabavno jer sa studijskom rasvjetom možemo postići gotovo svaku imitaciju scene koju želimo.

Izbor je apsolutno na osobi koja želi fotografirati ili već fotografira jer fotografija je umjetnost, a ako umjetnik ne radi kako on voli i želi, je li on zaista umjetnik?