fbpx
white swiss shepherd dog and girl, misimu photography

Umjetnost ili “over editing” – gdje je granica?

Još i dan danas se znam uhvatiti na djelu i početi ispočetka uređivati jer sam pretjerala.

Moram priznati da sam i sama znala često napraviti tu grešku i pretjerano obraditi fotografiju. Da bude još gore, tad sam mislila da je to fantastična obrada. No bez brige, još i dan danas se znam uhvatiti na djelu i početi ispočetka uređivati jer sam pretjerala. Stvar je u tome što kad obrađujemo fotografije stoji tanka granica između pretjeranog i kreativnog, a vrlo je teško nama samima primijetiti da pretjerujemo jer se “uživimo” u rad toliko da jednostavno više ne vidimo razliku.

primjer moje pretjerane obrade fotografije – prije / poslije

Tu stoji onaj dobri stari savjet koji su nam govorili profesori iz moje srednje škole (ŠPUD Osijek), a to je da se udaljimo od rada. Bila to fotografija, crtež ili bilo kakav rad, bitno je udaljiti se i pogledati svoj rad iz daljine. Tako dobivamo pogled na kompletnu sliku rada i možemo bolje procijeniti koje još promijene trebamo primijeniti. Također, ako stignemo i možemo, dobro bi bilo kad mislimo da smo gotovi otići na pauzu, popiti kavu, prošetati ili jednostavno prespavati i pogledati u rad ponovno nakon tog odmora. Tada opet dobivamo bolju sliku onoga što smo napravili, jer smo se odmorili od rada i “zaboravili” svaki detaljčić koji smo radili i imamo realniju sliku rada pred sobom.

prije / poslije

Naravno, na greškama se uči i to se vidi najviše kad pogledate neku fotku koju ste radili prije recimo par mjeseci i pomislite si “ajme, što je ovo i zašto sam ja to tako napravio/la?”. Kada na taj način počnete razmišljati gledajući svoje starije radove to znači da ste na dobrom putu jer napredujete. Nikad nemojte brisati te fotografije, jer one su Vaš put do onoga što želite postati.

prije / poslije

Ako niste dovoljno sigurni u svoje uređivanje postoji jedno jednostavno “nepisano pravilo” po kojem se možete voditi, a to je: +/-10 . Što to znači? To znači da jednostavno nijedan “slide” u Vašem programu za obradu fotgrafija ne pomičete za više od 10 iznad ili ispod nule i tako ćete biti sigurni da Vaša fotografija nije pretjerano obrađena, a dat ćete joj i dalje “ono nešto”. Osim same obrade boja, teksture i svjetlo – sjene, vrlo često je poželjno ukloniti detalje koji su nepotrebni na fotografiji. Recimo nekakve grančice, kamenčiće, lišće, žvakaće gume sa poda, povodac za psa, ruke koje su se možda našle u fotografiji, a ponekad i cijelog čovjeka, kao što možete vidjeti na mojim primjerima fotografija prije i poslije obrade.

prije / poslije

Ipak, za one koji vole ekstreme postoji stil fotografije (uređivanja) koji se zove “fotomanipulacija”. To je stil u kojem se od više nevezanih fotografija napravi jedna, posebna. Posebna je zato što se takva scena obično ne može rekreirati u stvarnom životu. Potrebno je malo više znanja u programu za obradu fotografija, ali kad se jednom nauči zaista nije teško.

fotomanipulacija

Ovdje ću Vam postaviti još 3 moje fotografije:

a) je jedna od mojih pretjerano obrađenih starih fotografija,

b) je jedna od mojih fotografija rađenih na princip +/-10

c) je jedna od fotografija u mom stilu, gdje puno obrađujem ali upravo taj izgled i želim postići.

a)
b)
c)