fbpx

Basenji

Afrički pas koji ne laje – to je Basenji.

Afrički pas koji ne laje – to je Basenji. Ovaj neobični pas spada u V. FCI grupu (špicevi i primitivni tip psa) i jedna su od najstarijih pasmina na svijetu koja potiče iz Conga i Južnog Sudana, a služili su i još uvijek služe za lov tj. za istjerivanje divljači iz grmova. Drugi nazivi za ovu pasminu su “African bush dog”, “Congo dog”, “Zande dog”, “Ango angari” i “African barkless dog”. Kao što sam već napomenula Basenji je poznat po tome što ne laje. No nemojte me krivo shvatiti, Basenji je daleko od toga da bude tih jer iako ne laju kao svi ostali psi koriste mješavinu zvuka između jodlanja i smijanja te tako stvaraju taj specifičan “Basenji zvuk”.

Ovi psi su također neobični po tome što su psi a imaju karakter poput mačaka – Ne vole kišu, vole biti na visokom, vole biti čisti i izrazito su neovisni i tvrdoglavi, a za razliku od većine lovnih pasmina Basenji lovi vidom i sluhom.

Najčešća boja je crvena, a osim nje FCI (Fédération Cynologique Internationale) priznaje i crnu, trikolor (tricolour) i tigrastu (brindle) boju. Bijeline su obvezne na prsima, šapama i vrhu repa, a dopuštene na glavi i oko vrata. Bijele oznake na obojenim područjima, primjerice na leđima, se smatraju greškom, ali obojene oznake na bijelim dijelovima, što je najčešće na vratu, su dozvoljene.

Ne zahtjevaju puno češljanja i ne trebaju česta kupanja jer to je pasmina poznata po svojoj čistoći, jer osim što se uvijek čiste poput mačke oni nemaju miris. Basenji se ne bi smio držati izvan kuće ili stana, pogotovo na niskim temperaturama jer ne podnose hladnoću.

Treniranje ovih pasa je ipak zahtjevniji posao. Oni imaju svoje razmišljanje i kad si “zacrtaju” dalje od toga ne ide. Spremni su i satima čekati da popustite sa svojim idejama pa je ovdje Vaše strpljenje iznimno potrebno. No ipak je to energičan pas koji treba duže aktivnosti pa su duge šetnje ili trčanje preporučeni. Odličan je u lure coursing-u i racing-u, a ponekad se natječe i u agility-ju pa ne škodi pokušati i s nekom od tih aktivnosti.

Izvori: fci.be / basenji.org / worlddogfinder.com