fbpx
pomeranian, fancy dog, misimu photography

Patuljasti Njemački Špic (Pomeranac)

Bez obzira na njihovu stvarnu veličinu, oni se osjećaju kao veliki psi i jako su dobri psi čuvari jer lajat će na sve što im je imalo sumnjivo.

Ova mala vrckasta pasmina je poznata po svom izgledu nalik plišane igračke. No nemojte se dati prevariti, to nije igračka, to je pas koji jede, pije, laje, njuška i obavlja sve ostale stvari kao i drugi psi, a ima karakter kao da je za metar viši.

Pomeranac je dobio ime po regiji “Pomerania” u sjeveroistoku Njemačke. Pripada V. FCI grupi ( Špicevi i primitivni tip psa) a nastao je od većih pasa u tipu Špica (Spitz), specifično od Njemačkog Špica. Ovi psi su bili obožavani od strane kraljice Victorije te se u razdoblju njena vladanja veličina Pomeranca smanjila gotovo u pola jer je ona htjela da budu što manji, a samim svojim uzgojem i činjenicom da je kraljica, drastično je popularizirala pasminu u Ujedinjenom Kraljevstvu u 18. stoljeću.

Dolaze u raznim bojama: narančasta, bijela ili krem, plava, smeđa i crna koje su ujedno i najčešće njihove boje. Rjeđe se mogu vidjeti Pomeranci sa mrljama (parti- colored) ili crni s paležima.

Ovo su psi koji zahtijevaju puno četkanja zbog njihove guste, paperjaste i duge dlake. Zbog njihove guste dlake skloni su padavicama pri višim temperaturama, stoga bi trebali pripaziti na njih tokom ljetnih vrućih dana, i nikako ih ostavljati vani bez “debelog” hlada.

Treniranje Pomeranca je nešto lakši zadatak. Vrlo se lako daju naučiti novim trikovima i rado će ih izvoditi za Vas. Bez obzira na njihovu stvarnu veličinu, oni se osjećaju kao veliki psi i jako su dobri psi čuvari jer lajat će na sve što im je imalo sumnjivo. Iako su iznimno dobri sa svim članovima obitelji, trebamo ih držati na oku dok se igraju s djecom, jer ih djeca vole nositi u rukama i često im znaju ispasti, a taj pad je Pomerancu zagarantirani put prema veterinarskoj ambulanti zbog njegovih malih i krhkih kostiju.

Sve u svemu, ako želite malenog psa koji “stane u svaki džep” a ima osobnost i inteligenciju velikog psa čuvara onda je Patuljasti Njemački Špic – Pomeranac prava pasmina za vas.

Izvori: dogtime.com / fci.be / petfinder.com